En mäktig och smakfull kaka. Håller upp till en vecka, då den förvaras i kylskåp.

A filling and tasty cake. Keeps up to a week, when stored in the refrigerator!


Krämiga Citronrutor

3,2 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
120 g smör, mjukt
2,4 dl farinsocker
2,4 dl havregryn
1 burk sötad kondenserad mjölk
0,5 dl citronsaft
skal av 1 citron

Värm ugnen till 175 grader. Blanda smör och farinsocker. Sikta ihop mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt havregryn och mjöl i smör-socker blandningen och blanda allt. Tryck hälften av smulblandningen i botten av en 20 x 28 cm bakform.
Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal. Häll ut på smulbottnet. Strö över den andra halvan av smulblandningen ovanpå och grädda i 20-25 minuter, eller tills gyllenebrun. Låt svalna och ställ i kylskåp. 


Creamy Lemon Squares

3,2 dl flour
½ tsp salt
1 tsp baking powder
120 g butter, softened
2,4 dl brown sugar
2,4 dl oats
1 can sweetened condensed milk
0,5 dl lemon juice
zest of 1 lemon

Preheat oven to 175 degrees. Mix butter and brown sugar until well combined.
Sift together flour, salt, and baking powder. Add oats and flour to butter-sugar mixture and mix to combine. Press half of crumb mixture into the bottom of an 8 x 11 inch pan.
Mix together condensed milk, lemon juice, and lemon zest. Spread onto the bottom layer of the crumb mixture. Sprinkle the other half of the crumb mixture on top and bake for 20 to 25 minutes, or until golden brown. Allow to cool and refrigerate until cool.