Paneer är en indisk ost, även känd som chenna. Receptet är från Manjula's Kitchen.
Kadhai Paneer
220 g paneer
1 röd paprika
1 grön paprika
3 msk olja
3 medelstora tomater
liten bit ingefära, ca 0,5 cm
1 grön chili
nypa asafetida (hing)
1 tsk kumminfrön (jeera)
1,5 msk koriander pulver (dhania)
1/2 tsk gurkmeja (haldi)
1/2 tsk cayennepeppar
2 msk hackad bockhornsklöverblad (methi)
3/4 tsk salt, justera efter
smak
Skär paneer och paprika i 1 cm kuber. Mixa tomater,
ingefära och grön chili med en handmixer. Hetta upp oljan i stekpanna på
medelvärme och stek paneer i ca 2 minuter - ta bort dem innan paneer börjar få
färg. Stek paprika tills de är mjuka. Låt rinna av på hushållspapper. Med samma
stekpanna, Testa oljan genom att lägga i ett kumminfrö, om fröt spricker direkt
är oljan klar. Tillsätt asafetida och jeera. Tillsätt tomatpuré, koriander,
gurkmeja, bockhornsklöver och cayennepeppar. Koka i ca 4 minuter på medelvärme.
Tomat blandning kommer att minska till ungefär hälften
i volym. Tillsätt ca 2 msk vatten och salt. När såsen börjar koka, blanda i
paneer och paprika, låt sjuda i ca fem minuter på låg medelvärme. Servera med naan.
Kadhai Paneer
1/2 pound paneer
1 red bell pepper
1 green bell
pepper
3 tbsp oil
3 medium tomatoes
About 1/4 inch
piece of ginger
1 green chili
Pinch of asafetida
(hing)
1 tsp cumin seed
(jeera)
1,5 tbsp coriander
powder (dhania)
1/2 tsp turmeric
(haldi)
1/2 tsp cayenne
pepper
2 tbsp chopped
fenugreek leaves (methi)
3/4 tsp salt,
adjust to taste
Cut the paneer and capsicum into 1 cm
cubes. Mix tomatoes, ginger and green chillies with a hand blender. Heat oil in
skillet over medium heat and fry the paneer for about 2 minutes - remove them
before the paneer starts to brown. Fry the peppers until tender. Drain on a
paper towel. Using the same skillet, test the oil by putting in a cumin seed,
if the seed cracks right away the oil is ready. Add the asafetida and cumin
seeds. Add the tomato paste, coriander, turmeric, fenugreek and cayenne pepper.
Cook for about 4 minutes on medium heat. Tomato mixture will reduce to about
half in volume. Add about 2 tablespoons of water and salt. When the sauce
begins to boil, add paneer and pepper, let simmer for about five minutes on low
medium heat. Serve with naan.
6 Comments
Ser jättegott ut! :-)
ReplyDeleteJenny: Tack :)
ReplyDeleteoh, har hört mycket gott om paneer, men aldrig riktigt haft chansen att prova på det. Om jag hittar det någonstans så är jag absolut sugen på att ge det en chans! Ser väldigt spännande ut =D
ReplyDeleteSvar: Jovisst, kikärtor kan man ha till SÅ mycket ;)Tack!
This really does look wonderful. I've only made paneer once but loved how much better it was than the commercial product. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeletePaneer brukar jag väldigt ofta välja om vi är ute och äter indiskt, men jag har nog aldrig sett den i en affär... Har använt halloumi som ersättare i recept, funkar ganska bra, även om halloumin är rätt så mycket saltare än paneeren.
ReplyDeleteAlexandra: Tack! Själva osten smakar inte så mycket, utan det är den starka såsen som ger smak :)
ReplyDeleteMary: Thanks!
Kim: Ja, halloumi kan man använda som ersättare :)