Do you eat star-shaped
pastries at Christmas? Do you make your own puff pastry or do you buy ready
puff pastry from the freezer. Here is a recipe for a good and easy to handle puff
pastry. Usually, you fill the star with plum jam, but this year I used apple
jam and cinnamon in mine. I’m adding the recipe for plum jam, in case you want
to cook your own.
Star-shaped
Christmas Pastries
Pastry
Dough
250
g butter
250
g quark
250
g flour
1
tsp baking powder
Bring
the butter to room temperature. Mix the quark with a fork until smooth. Blend
the softened butter thoroughly with the quark by hand. You can use a fork, a
spoon or your clean hands. Add the flour, stirring gently. Mix just enough to
get the ingredients blended. Shape the dough into a flat square, wrap it in
plastic wrap and place in refrigerator to harden. The dough may be
prepared a couple of days in advance. Store the dough in refrigerator, wrapped
in plastic.
Dust
a parchment paper lightly with flour, place the dough on it, dust it with flour
and top with another parchment paper. Roll out the dough into a square
approximately 5 mm thick. Cut the dough with a cookie wheel into
equal-sized squares, about 8 × 8 cm in size. Cut the corners of each little
square into the middle around 3 cm. Put approximately 1 tablespoon of plum
filling in the middle of each square. Fold every second tip of the slit corners
towards the centre to form a pinwheel-shape and press the tips together firmly.
Brush the pastries lightly with egg yolk and bake at 225 °C for about 10 - 15
minutes or until they are golden brown and slightly puffed. Dust with icing
sugar before serving.
Plum
filling
1
dl pitted dried prunes
0,5-1
dl water
0,5
dl sugar
Place
the dried prunes in a small saucepan. Pour over the sugar and water. Bring the
mixture to the boil, then lower the heat. Cover the pan and let the mixture
simmer gently, until the fruit have thoroughly softened, about 15 to 20
minutes. Stir every now and then to prevent the mixture from sticking or
burning to the pan. Puree the mixture with a blender. Spoon the hot jam in
clean jars, sterilized with boiling hot water. Cover tightly with sterilized
lids and store in refrigerator.
Julstjärnor
Pastejdeg
250
g smör
250
g kvarg
250
g mjöl (ca 4 dl)
ev.
1 tsk bakpulver
Blanda
kvarg och smör till en slät massa. Tillsätt mjölet, rör om försiktigt. Blanda
bara tillräckligt för att få ingredienserna blandade. Forma degen till en platt
fyrkant, packa in den i plastfolie och placera i kylskåp för att stelna. Degen
kan lagas ett par dagar i förväg. Förvara degen i kylskåp, insvept i
plastfolie.
Sätt
ugnen på 225 grader. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Sporra degen
till fyrkanter, ca 8 x 8 cm. Sporra ett jack i varje hörn ca 3 cm in mot
mitten. Lägg en klick plommonmarmelad mitt på. Vik upp vartannat hörn mot
mitten och tryck ihop försiktigt. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med äggula och grädda mitt i ugnen ca 10-15 min. Pudra över
florsocker före servering.
Plommon
fyllning
1
dl torkade, utkärnade plommon
0,5-1
dl vatten
0,5
dl socker
Lägg
torkade plommon i en liten kastrull. Häll över socker och vatten. Låt blandningen
koka upp, sänk sedan värmen. Lägg på lock och låt blandningen sjuda försiktigt,
tills frukten har mjuknat ordentligt, cirka 15 till 20 minuter. Rör då och då
för att förhindra att blandningen inte fastnar eller bränner i pannan. Mosa
blandningen med en mixer.
9 Comments
SÅ fina Hovkonditorn och ser goda ut också! :) Kram!
ReplyDeleteVad fina de var! min faster brukar göra nått liknande som ser ut som knyten med just äpple o kanel, jättegoda!
ReplyDelete//V
Har aldrig sett sådana förut, men så fantastiskt fina de är! Måste testa!
ReplyDeleteHar aldrig ätit eller ens hört talas om dessa, men de verkar ju goda, och inte så fasligt avancerade vilket är bra :-)
ReplyDeleteVilka fina julstjärnor, de ser jättegoda ut! Fast vi äter inte dem till jul, i sanningens namn ska jag erkänna att vi nästan bara brukar ha mjuk pepparkaka, lussebullar och ris ala malta på självaste julafton :-)
ReplyDeleteDu, jag har aldrig provat dem själv och såg dem för första gången för bara någon vecka sedan! Dina ser alldeles underbart fina ut, jag är säker på att de är dödsgoda också, som allt annat du gör! De låter inte lika krångliga som det andra receptet jag läste; där gjorde man först någon slags version på smördeg... Nästan så man skulle testa, men jag vet ju inte om jag får dem rätt, har inget att jämföra med! ;)
ReplyDeleteAmy: TACK :)
ReplyDeleteVeronica: Tack och javisst är de goda!
Kim: Tack!!
Linda: Nej, dessa är lätta att baka :)
Moma: Men det räcker mycket väl på julen :)
Alexandra: De här är lätta att baka och du kan ju alltid prova att baka dem!
oj vad fina de är,aldrig ätit dessa men de låter jättegott
ReplyDeleteTack!
Delete