Även om det alltid är varmt i Singapore får jag sug efter värmande grytor. Kanske min kropp lever i vintertid och vill ta del av kylan som upplevs i Norden som bäst? Hursom, en mycket god gryta, som kan ätas i sommarvärme också :) 

Although it is always hot in Singapore, I get cravings for warming stews. Maybe my body wants to experience winter and enjoy the cold a little bit? Anyway, a very good stew, which can be eaten in the summer heat too :)


Green Lentil Stew

100 g green lentils
1 tbsp oil
1 onion, chopped
1 cloves garlic, chopped
0,5-1 tsp sambal oelek
1 tsp jeera
1 red pepper, chopped
2 carrots, peeled and chopped
1 can chopped tomatoes
1 tbsp tomato purée
1,5-2 dl vegetable stock
1 can beans, drained
salt
black pepper

Place the green lentils in a large bowl and pour boiling water over them. Leave to soak for 30 minutes. Drain.
Heat the oil in a large saucepan and fry the onion and garlic together with the sambal oelek and jeera, until the onions are soft. Add the pepper, carrots and drained green lentils and cook for a few minutes. Add the tomatoes, purée, and stock, bring to the boil and simmer until the lentils are tender, about 30 minutes. Add the beans and simmer for five more minutes. Season to taste.

 

Grön linsgryta

100 g gröna linser
1 msk olja
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5-1 tsk sambal oelek
1 tsk jeera (spiskummin)
1 röd paprika, hackad
2 morötter, skalade och hackade
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1,5-2 dl grönsaksbuljong
1 burk bönor, avrunna
salt
svartpeppar

Lägg de gröna linserna i en skål och häll kokande vatten över dem. Låt dra i 30 minuter. Häll sedan bort vattnet.
Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs lök och vitlök tillsammans med sambal oelek och jeera, tills löken är mjuk. Tillsätt paprika, morötter och de avrunna gröna linserna och koka i några minuter. Tillsätt tomater, puré och buljong, koka upp och låt sjuda tills linserna är mjuka, ca 30 minuter. Blanda i bönorna och låt sjuda i fem minuter. Krydda efter smak.