Att jag gillar bakverk med smul på har knappast undgått någon. Sedan gillar jag att testa olika smakkombinationer och en kaka får gärna ha något gott inuti också. Som i denna kaka, har jag använt mig av banancurd och hallon. Jag tycker att hallon och banan är en fin kombination. Och så förstås det där smulet på toppen som pricken över i:et :) Gott!

That I like baked goodies with crumbs is probably quite clear for everyone at this moment. And I also like to try different flavor combinations and a cake may well have something good inside. As for this cake, I used banana curd and raspberries. I think raspberry and banana is a nice combination. And then of course the crumb on top, as icing on the cake :) Yummy!


Banana Curd Raspberry Crumble Cake

crumb
5 pieces digestive biscuits, crushed
1 tbsp sugar
3 tbsp butter, melted

filling
raspberries

cake
100 g butter, softened
1,5 dl granulated sugar
0,5 dl brown sugar
1 tsp vanilla sugar
2 eggs
1 dl quark
0,5 dl milk
3 dl flour
1,5 dl almond flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt

Preheat the oven to 175°C. Lightly grease a 20cm round pan.
Make the crumb by stirring together biscuits, sugar, and melted butter, stir until well combined. Set aside.

To make the cake: In a large bowl, beat together the butter, sugars, and vanilla sugar. Add the eggs one at a time, beating well after each addition. Add the quark and milk, stir. Add the flour, almond flour, baking powder and salt to the butter mixture. Stir.
Pour half the batter into the prepared pan, spreading all the way to the edges. Put banana curd on the batter, but not all the way to the edges and put raspberries on the curd. Gently spread the remaining batter atop the filling and sprinkle the topping over the batter.

Bake the cake for about 50-60 minutes. When pressed gently in the middle, the cake should spring back. Remove the cake from the oven and allow it to cool.


Banancurd Hallon smulkaka

smul
5 st digestive kex, krossade
1 msk socker
3 msk smör, smält

fyllning
hallon

kaka
100 g smör, mjukt
1,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl kvarg
0,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Sätt ugnen på 175 ° C. Smörj en ca 20cm rund form.
Gör smulet genom att blanda ihop kex, socker och smör. Ställ åt sidan.

För att göra kakan: I en stor skål, blanda ihop smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggen ett i taget, rör väl efter varje tillsats. Tillsätt kvarg och mjölk, rör om. Tillsätt mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt, blanda väl.
Häll hälften av smeten i den förberedda formen, bred ut hela vägen till kanterna. Lägg på banancurd, men inte helt ut till kanterna. Strö på hallon. Häll försiktigt återstående smet ovanpå fyllningen och strö smulet över smeten.

Grädda kakan i ca 50-60 minuter. Om smulet tar för mycket färg, lägg på aluminiumfolie. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna.