Ni som följer mig på Instagram har redan sett denna pizza, men nu får ni ta del av receptet. Att göra pizzabotten på blomkål blir väldigt gott och något jag rekommenderar er att testa. Toppa med din favoritfyllning och du har en god lunch. Jag använde, tomatpuré, färsk skivad tomat, mozzarella, gruyère och så lite havssalt som pricken på i:et. 

Those of you who follow me on Instagram has already seen this pizza, but now you get the recipe. Making pizza crust on cauliflower is very delicious and something I would recommend you to try. Top with your favorite topping and you have a good lunch. I used tomato puree, fresh sliced ​​tomato, mozzarella, gruyere and a sprinkle of little sea salt. Did I mention it's yummy?


Cauliflower Crust Pizza

350 g raw cauliflower, fresh
1 egg
50 g pizza cheese, grated
2 tbsp parmesan cheese, grated
1/4 tsp dried basil
1/4 tsp dried oregano
sea salt
black pepper

tomato puree
fresh tomatoes, thinly sliced
mozzarella
gruyère cheese, grated

Line a baking tray with parchment paper. Pre-heat the oven to 200 C.
Process the cauliflower in a food processor until you have fine crumbs. Microwave the cauliflower crumbs for 5-6 minutes, or until soft. You can also steam or boil the cauliflower, but you will need to squeeze the excess water out of it afterwards if cooked with water.
Place the cauliflower crumbs in to a bowl and add the egg, grated pizza cheese, parmesan cheese, herbs, salt and pepper. Put the cauliflower "dough" onto the prepared tray and pat out into a circle, about 1,5 cm thick. Bake for 15 minutes, or until golden brown and firm. Spread the tomato puree on the crust, sliced tomatoes, season to taste with salt and pepper, and then top with cheese. Bake for 10 minutes. Put fresh basil leaves over and serve.


Blomkålspizzabotten

350 g rå blomkål, färsk
1 ägg
50 g pizzaost, riven
2 msk parmesanost, riven
1/4 tsk torkad basilika
1/4 tsk torkad oregano
havssalt
svartpeppar

tomatpuré
färska tomater, tunt skivade
mozzarella
gruyère ost, riven

Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 C.
Mixa blomkålen i en matberedare tills du har fina smulor. Värm blomkålssmulorna i mikrovågsugn 5-6 minuter, tills den är mjuk. Du kan även ånga eller koka blomkålen, men du kommer att behöva pressa överflödigt vatten ur den efteråt. Placera blomkålssmulorna i en bunke och tillsätt ägg, riven pizzaost, parmesanost, örter, salt och peppar. Platta ut blomkålsdegen på plåten och till en cirkel, ca 1,5 cm tjock. Grädda i 15 minuter, eller tills gyllenbrun och fast. Bred på tomatpuré, skivade tomater, smaka av med salt och peppar och toppa med ost. Grädda i 10 minuter. Sätt färska basilikablad över och servera.