En kombo som alltid funkar är citron och lakrits. Har ni inte testat, då skall ni göra det. Jag har gjort citron-lakritscurd också, och den är mycket fräsch och god. Glass med en frisk smak av citron och sälta av lakritsen gör den så god. 

A combo that always works is lemon and licorice. If you have not tried it, then you should do it. I've made lemon licorice curd too, and it is very fresh and tasty. Ice cream with a fresh taste of lemon and saltiness of liquorice makes it so good.


Lemon Licorice Ice Cream

2,5 dl milk
3 eggs
2,5 dl sugar
1 tsp vanilla sugar
lemon juice from 3 lemons (approx. 1,5 dl) and zest from 2 (1,5 tbsp)
pinch of salt
3,5 dl whipping cream
2-3 tsp licorice powder, or after taste

In a pan mix together milk, eggs, sugar, vanilla, lemon zest, -juice., and salt. Cook the mixture over medium heat, stirring constantly until it comes to a simmer.
Strain through a sieve. Let cool. Add the cream and licorice powder. Cover with plastic wrap and refrigerate overnight. Freeze in ice cream maker according to manufacturer's directions.


Citron Lakritsglass

2,5 dl mjölk
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
citronsaft från 3 citroner (ca 1,5 dl) och skal från 2 (1,5 msk)
en nypa salt
3,5 dl vispgrädde
2-3 tsk lakritspulver, eller enligt smak

I en kastrull blanda ihop mjölk, ägg, socker, vanilj, citronskal, -saft och salt. Koka blandningen på medelvärme under ständig omrörning tills det börjar sjuda.
Sila blandningen genom en sil. Låt svalna. Tillsätt grädde och lakritspulver. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp över natten. Frys i glassmaskinen enligt tillverkarens anvisningar.