Idag firas Runebergsdagen och då hör det till att man äter Runebergstårtor. I år bestämde jag att göra dem glutenfria och mjölkfria, men om ni vill ha dem med smör, socker och vetemjöl, har jag receptet för dig här.

Today Runeberg's Day is celebrated in Finland. On this day you eat Runeberg's Torte. This year I decided to make them gluten- and dairy-free, but if you want them with butter, sugar and white flour, I have the recipe for you here.



Gluten- och mjölkfria Runebergstårtor
4 st

100 g kokosolja, mjuk, inte flytande
1 dl kokossocker
1 ägg
2 dl mandelmjöl
0,5 dl semolina
0,5 dl rismjöl
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk mandelessens
0,5 tsk kardemumma
1/4 dl mandelmjölk
hallonsylt

fukta med
0,5 dl vatten
1/4 tsk mandelessens

hallonsylt

glasyr
0,5 dl florsocker
1 tsk vatten

Rör ihop kokosolja och socker. Tillsätt ägget och blanda. Kombinera de torra ingredienserna i en annan skål och tillsätt sedan i smeten. Häll i mandelarom och kardemumma. Rör till sist ner mjölken. Fördela smeten i höga muffinsformar. Lägg en klick hallonsylt på varje muffins. Grädda tårtorna i 200 grader i ca 15-20 minuter beroende på storlek. Låt dem svalna.
Fukta de svala tårtorna med vatten-mandelaromblandningen och lägg på hallonsylt. Blanda florsocker och vatten och häll glasyren runt sylten.

 

Gluten- and Milk Free Runeberg’s Torte
4 pcs

100 g coconut oil, soft, not liquid
1 dl coconut sugar
1 egg
2 dl almond flour
0,5 dl semolina
0,5 dl of rice flour
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp almond essence
0,5 tsp cardamom
1/4 dl almond milk
raspberry jam

moisten with
0,5 dl water
1/4 tsp almond essence

raspberry jam

glaze
0,5 dl powdered sugar
1 tsp water

Stir together coconut oil and sugar. Add the egg and mix. Combine the dry ingredients in another bowl and then add to the batter. Add the almond essence and cardamom. Finally, stir in milk. Divide batter into high muffin cups. Put a dollop of raspberry jam onto each. Bake at 200 C degrees for 15-22 minutes depending on size. Let them cool.
Soak the cakes with water-almond essence mixture and mix icing sugar and water and pour the glaze around the jam.