@talinegabriel had a challenge on instagram to make her version of strawberry cheesecake. Here is my version. I chose to call them vanilla-chocolate cheesecakes. Very good and fresh. And as usual, raw cakes are very satisfying because they are energy dense. You can if you want, make vanilla and chocolate cheesecakes individually, but I made the two flavors in one cake. Remember to freeze the cake after you poured on vanilla filling, before pouring the chocolate filling.
Vanilla Chocolate Cheesecakes
crust
1 cup pecans
2 tbsp cacao powder
4 dates (I used raisins)
1-2 tbsp maple syrup (I used dates syrup)
filling
2 cups cashews, soaked overnight
1 1/4 dl coconut oil
1 1/4 dl maple syrup
1 1/4 dl water
2 tsp vanilla
1 1/4 dl cacao powder
strawberries (I used dried strawberries)
drizzle of chocolate, optional
Process pecans in the food processor until nuts are broken
down into small pieces. Add dates, cacao and sweetener and blend. Mixture
should stick together.
Press crust into the base of your moulds or cake tin.
Refrigerate.
Blend cashews, coconut oil, maple syrup and water until
creamy and smooth.
Halve the mixture.
For classic vanilla, add vanilla to half the filling and
fold through.
For chocolate flavour, add cacao powder to the remaining
filling and fold through.
Pour filling over crust and freeze until set. Once set,
remove from moulds and decorate with sliced strawberries.
Best eaten 30 mins after removing from freezer.
Vanilj Choklad Cheesecakes
botten
2,5 dl pekannötter
2 msk kakaopulver
4 dadlar (jag använde russin)
1-2 msk lönnsirap (jag använde dadelsirap)
fyllning
5 dl cashewnötter, blötlägg över natten
1 1/4 dl kokosolja
1 1/4 dl lönnsirap
1 1/4 dl vatten
2 tsk vanilj
1 1/4 dl kakaopulver
jordgubbar (jag använde torkade jordgubbar)
smält choklad, valbart
Mixa pekannötter i en matberedare tills nötterna delas upp i
små bitar. Lägg i dadlar, kakao och sötningsmedel och mixa. Blandningen ska
hålla ihop. Tryck degen i botten av dina formar eller en kakform. Ställ
i kylskåp.
Mixa cashewnötter, kokosolja, lönnsirap och vatten tills
krämigt och slätt.
Halvera blandningen.
För klassisk vanilj, tillsätt vanilj till halva fyllningen
och blanda.
För chokladsmak, blanda i kakaopulver till den återstående
fyllningen.
Häll fyllningen över botten och frys tills fyllningen har stelnat.
Ta bort från formarna och dekorera med skivade jordgubbar.
Ta 30 minuter före servering ur frysen.
4 Comments
Vilken vacker skapelse! Det ser fantastiskt gott ut!
ReplyDeleteTack Marja, det blev väldigt gott!
DeleteOj vad gott det ser ut! Kram
ReplyDeleteTack Gullie. Kram
Delete